MOTO KLUB AMD TREBNJE  
MOTO KLUB AMD TREBNJE
 
ZADNJE NOVICE
www.rezervniavtodeli24.si
TAGI MOTO KLUB TREBNJE
PRVI ZAMETKI

Motociklizem na Dolenjskem ni tako nov.

V Mirni Peči (to je sosednja občina, a so v njej tudi nekateri navdušeni člani MKT) se je leta 1906 rodil Ludvik Starič, ki je v tridesetih letih zmagoval na mnogih mednarodnih motorističnih dirkah. Nadeli so mu vzdevek LETEČI KRANJEC, v Parizu pa LETEČI JUGOSLOVAN.

Že leta 1938. pa je bila v Trebnjem podružnica moto kluba "Hermes" iz Ljubljane. Štirje Trebanjci so bili tako dejavni in navdušeni, da je njihovi skupinici ljubljanska centrala priznala status podružnice.

NASTANEK

Moto klub Trebnje (MKT) je eden od najstarejših delujočih moto klubov v Sloveniji. Njegovi zametki segajo v leto 1981, ko so se v Trebnjem in okolici pojavili nekoliko težji motocikli, predvsem Jave in MZ-ji. Začetno druženje je rodilo prvi zbor motoristov leta 1982., ki šteje kot uradno leto nastanka MKT, kot sekcije AMD Trebnje. Danes je MKT kljub nadnaslovu samostojen.1983 - prvo mednarodno srečanje motoristov; to je bil čas, ko se je motorizem v Sloveniji (in tedaj tudi v Jugoslaviji) začel pospešeno razvijati. Na naslednjih zborih je bilo tudi po 100 in več motoristov iz tujine (poleg domačih). Zbori so trajali tri dni. Vedno pa so bili zadnji vikend v juniju.Prirejalo se je tudi klubske plese, s spretnostnimi in turističnimi vožnjami, obiski moto zborov v tujini in drugih republikah Jugoslavije... Po velikosti moto zborov, ki jih je v drugi polovici osemdesetih let prirejal MKT, in po uspehih tekmovanjih, bi se lahko štel med tri največje v bivši Jugi (poleg MKT, še MK Varaždin in MK Izlake).Osemdeseta so bila za MKT čas velike zagnanosti. Za prostovoljce ni bilo težav. Znani so bili po najboljših motorjih, vsaj v povprečju (ceprav je med člani kar nekaj obrtnikov), visoka tehnična opremljenost pa je posledica predvsem navdušenja; kar si želiš, za to tudi več tvegaš/vložiš.Ob koncu sezone je bil tudi Moto-ples; MKT je večkrat prirejal tudi zaključek celoletnih spretnostnih voženj.V okviru MKT se je v osemdesetih letih začela tudi gorska moto-slalom hitrostna dirka na Mirni na Dolenjskem točneje na Debencu. Trasa Zapuže-Stan. Najprej so tekmovali z mopedi, nato pa tudi s težjimi športnimi motornimi kolesi. To dirko MKT uspešno organizira še danes.Konec osemdesetih je prinesel najprej upad navdušenja, nato po osamosvojitvi na motozbor ni bilo več tujcev, na zboru leta 1992 je prišlo do zapletov z lokalnimi veljaki, leta 1993 pa je bil osip na zboru tako velik, da je padla odločitev, da zborov ne bo več, posledica je bi ta, da je delovanje motokluba zamrlo.Vendar...V sezonah 1998/1999 so nekteri bivši in novi (prihodnji) člani kupili nove motocikle, posamezniki smo se udeležili raznih motozborov, zato je pozimi 1998/1999 padla odločitev, da se MKT oživi.

Februarja 1999 je bilo "oživitveno" srečanje.

DANES

Štejemo 24 članov, od tega tudi pet članov, ki so MKT leta 1981 tudi ustanovili. Imamo redne tedenske sestanke, tako poleti kot pozimi. Na njih se pogovarjamo o vsakdanjih stvareh, pa tudi o motošportu, Formuli 1, poleti pa načrtujemo skupne vožnje. Nove člane načeloma sprejemamo na priporočilo drugih članov; novinec mora pokazati resno voljo za delo v MKT. Odpravljamo se na skupne eno- ali večdnevne turistične vožnje po Evropi ali na morje. Enodnevne so namenjene predvsem turam po domovini. Našo floto sestavljajo predvsem superšportniki in sport-tourerji nad 600ccm, imamo tudi chopperje, enduro motorje, quade ter turistično potovalne motorje.Letos bomo že tradicionalno priredili tekmovanje v spretnostni vožnji, ki bo štelo tudi za državno prvenstvo v spretnostni vožnji v organizaciji Zveze Moto klubov Slovenije. Tudi mi smo člani te zveze. Srečanje, povezano s tem tekmovanjem, pa bo zaenkrat omejeno na le en dan trajanja. Na spretnostno vožnjo ne gledamo le kot na tekmovanje ampak tudi kot del vzgoje, s katero se lahko poveča pasivna varnost motoristov v prometu.Lahko se namreč pohvalimo, da v vseh letih delovanja MKT ni bilo nobene večje nesreče kot tudi ne hujših poškodb, razen nekaj zlomov.V sodelovanju s župnikom iz Mirne Peči imamo vsako leto tudi vseslovenski blagoslov motorjev, ki se vsako leto odvije na Velikonočni ponedeljek, kot nekakšno otvoritev sezone. Lahko se pohvalimo, da je vsako leto večje število udeležencev, kar nas uvršča na prvo mesto v Sloveniji.

Imamo tudi klubski logotip, ki je nastal že v prvih letih, in se ni spreminjal. Le za člane in sponzorje imamo tudi kape in majice z našim logotipom, člani pa imamo tudi našitke (neobvezno, a zaželjeno) na motorističnih oblačilih.


Copyright (C) Moto klub AMD Trebnje
[ O piškotkih ]